Omuz Protezi Ameliyatı
Prof. Dr. Murat Bezer Anlatıyor...

Omuz Protezi Ameliyatı

Total omuz protezi, omuz ekleminde oluşan kıkırdak harabiyetinde uygulanan bir girişimdir. Yıpranmış eklem kıkırdak yüzeyinin çıkarılarak, yerine yapay hareketli bir metal yüzey yerleştirme ameliyatıdır.Hastalarda omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı görülmektedir. Ayrıca hasta tarafından hareketler sırasında omuzda takılma hissi ve ses gelmesi tariflenmektedir.

Ağrı zaman içerisinde artmakta ve aktivite sonrası şiddetlenmektedir. Tedavi tamamen hastanın şikayetlerine ve özelliklerine göre planlanmaktadır. Başlangıçta ağrı kesici ilaçlar, egzersiz ve fizik tedavi yararlı olabilmektedir. Omuz protezi işleminden önce bazen kortizon enjeksiyonu tavsiye edilebilir.

Çoğu olguda bu enjeksiyonlar uzun süreli rahatlık sağlamaz ve ağrı kontrol edilemediği için omuz protezi kaçınılmaz olur. İlerlemiş olgularda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi girişimle bozulmuş olan eklem çıkarılmakta ve yapay eklem (protez) konulmaktadır. Omuz protezi uygulamasının esas amacı ağrıyı ortadan kaldırırken hareket, kuvvet ve işlevi tekrar kazandırmaktır.Hastanın omzunun durumunda en önemli faktör kasların ve bağ dokusunun ameliyattan önceki halidir. Eğer iyi durumdaysa hastanın eski işlevine kavuşması çok daha kolay olacaktır.

Bu omuz protezi ile kalça ve diz protezi arasındaki en önemli farktır.Son yıllarda omuz çevresindeki kasların tamir edilemeyecek kadar geniş yırtıkları ile beraber eklem kıkırdağının bozulduğu durumlarda ters Protez (Reverse protez) uygulamaları yapılmaktadır. Daha çok ileri yaşlar için uygulanan bu yöntemde hastaların omuz fonksiyonlarında önemli artışlar görülmektedir.


RANDEVU TALEP EDİN
BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM