Omuz Çıkığı
Omuz çıkığı nedir?
Omuz çıkığı, kolun omuz eklemi içerisindeki top- soket tarzı yerinden çıkması sonucu meydana gelir. Omuz eklemi vücuttaki en hareketli eklemdir. Bu nedenle çıkık oluşmasına yatkındır.
Omuz çıkığının belirtileri nelerdir?
Omzunuzun yerinden çıkacağı endişesinin duyulması, kolun yukarıya doğru hareket ettirilmeye çalışılmasıyla ağrı duyulması, omuzda hareket esnasında takılma ve sürtünme hissi, omuz ekleminde şekil bozukluğu meydana gelmesi ve omuzda güçsüzlük omuz çıkığı belirtileridir.
Omuz çıkığında risk faktörleri nelerdir?
20’ li yaşlarda fiziksel olarak aktif erkekler omuz çıkığı meydana gelmesi riskini taşırlar.
Omuz çıkığı meydana geldiğinde oluşabilecek sorunlar nelerdir?
Kaslarda, ligamanlarda ve tendonlarda yırtık oluşması sonucu kas kuvvetsizliği meydana gelebilir.
Eklem çevresindeki damar ve sinirlerde yaralanma olabilir.
Omuz çıkığından şüphelenildiğinde ne yapılmalıdır?
Eklem hareket ettirilmeye zorlanmamalıdır. Herhangi bir yöne zorlanmadan uygun pozisyonda bir askıyla sabitlenmeli; şişliğin gerilemesi ve ağrının azalılması amacıyla çıkığın olduğu bölgeye buz uygulanmalıdır.
Bankart lezyonu nedir?
Tekrarlayan omuz çıkıkları Bankart lezyonu olarak adlandırılmaktadır. Kapsül ve labrum denilen omuz eklemi yuvası kenarında yer alan ve omuz stabilitesinde rol oynayan yapılarda yırtık meydana gelmesiyle oluşur.
Bankart lezyonu nasıl meydana gelir?
Bankart lezyonu, ağır yük altında çalışma, sportif yaralanma, düşme benzeri travmalara bağlı meydana gelebileceği gibi; omuz çevresindeki bağların yapısal olarak esnekliği nedeniyle de basit zorlanmalarla bile meydana gelebilir. Genellikle ilk omuz çıkığı şiddetli bir travma ile meydana gelir, sonrasında ise çok basit hareketlerde bile omuz çıkığı görülebilir.
Omuz çıkığının tekrarlama olasılığı ne kadardır?
İlk omuz çıkığı sonrası tedavi uygulanmamış hastalarda ikinci ve daha sonraki çıkıklar çok kolay meydana gelmektedir. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında olmuşsa % 85’ in üzerinde yeniden çıkık olma olasılığı bulunur. 40 yaş sonrası ilk omuz çıkığı geçiren hastalarda tekrarlayıcı çıkık oranı %20’ lere inmektedir.
Omuz çıkığı tanısı nasıl koyulur?
Tanıda hastadan alınan ayrıntılı hikayeden, fizik muayeneden ve radyolojik yöntemlerden yararlanılır. Doktorunuz size ik yaralanmanın nasıl bir travma ile meydana geldiğini, kaç kere olduğunu, hangi hareketlerle çıkık olan omuzun yerine konulduğunu, ağrının şekli ve şiddetinin, eşlik eden bir hastalık olup olmadığını soracaktır. Ayrıca, kemik yapıdaki meydana gelen değişiklikleri görmek amacıyla röntgen görüntülerinden faydalanacaktır. MR görüntüleme ile altta yatan patolojinin net olarak ortaya konması sağlanır.
Omuz çıkığında nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?
İlk defa omuz çıkığıyla karşılaşıldığında manipülasyonla çıkık olan omuz eklemi yerine konulur. Fakat tekrarlayan omuz çıkıklarında cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Günümüzde artroskopik yöntemler uygulanarak açık ameliyata gerek kalmadan, omuz çıkığı sonrası meydana gelen ve omuz ekleminin sağlamlığında rol oynayan yapıların ve yırtıkların tamiri yapılabilmektedir. Yırtıkların tekrar kemiğe tutturulmasını sağlamak için eklem veya kemik kenarlarına yerleştirilen ve kendiliğinden eriyebilme özelliğine sahip olan materyallerden yapılan ve ucunda ipler olan çapalardan faydalanılmaktadır. Bağ gevşekliğine bağlı omuz instabilitesi varlığında ise yine artroskopik yöntemler kullanılarak eklem içinden girilip kapsülü çepeçevre saracak şekilde büzüştürme dikişleri yerleştirilerek kapsül sıkı ve sağlam hale getirilir.
Artroskopik cerrahinin açık cerrahiye göre avantajları nelerdir?
Küçük kesiler kullanılarak enfeksiyon riski en aza indirilir ve hastanede kalma süresi kısaltılır. Hastanın daha kısa sürede gündelik hayatına dönmesi sağlanır. Ayrıca, artroskopik yöntemlerle eklem içi daha geniş bir şekilde değerlendirilerek açık cerrahi esnasında görülmesi mümkün olmayan lezyonlar ın görülmesi sağlanabilir.