Artroskopi, eklemle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan küçük kesilerle uygulanan bir cerrahi yöntemdir. ‘Artros’ eklem, ‘skopi’ ise görüntülemek anlamına gelmektedir. Artroskopi yöntemi, doktorunuzun, artroskop adı verilen, kurşun kalem inceliğinde bir alete yerleştirilmiş küçük bir lens ve aydınlatma sistemi sayesinde açılan deliklerden omuz, diz, kalça, ayak bileği gibi eklemlerin içini ayrıntılı şekilde görmesine yardımcı olur. Eklemin içini görmemizi sağlayan alete ise artroskop denir. Artroskopi aslında optik bir sistemdir. Skop denilen optik sistemin ucuna takılan bir kamera ile monitörden bütün eklem içi görülür. Eklem içerisindeki görüntüler 8-10 kez büyütüldüğü için eklemin içindeki bütün yapıların çok detaylı bir muayenesi mümkündür. Artroskopi diğer cerrahi yöntemlere göre daha kısa bir zaman içerisinde uygulanabilir, alınan görüntüler kaydedilebilir, fotoğraf çekilebilir.
Ayrıca artroskopi ile, açık cerrahi ile ulaşılması zor olan bölgeler görüntülenebilir.
Günümüzde artroskopi en sık başvurulan ortopedik cerrahi işlemi haline gelmiştir.
Artroskopi yöntemi ile açılan küçük deliklerden girilerek, eklem kıkırdağı, menisküsler, bağlar, eklemi döşeyen zarın hastalıkları, eklemi ilgilendiren kırık ve çıkıkları tedavi edilebilmektedir . Günümüzde artroskopi hem bir teşhis aracı hem de bir tedavi aracı olarak kullanılmaktadır. Artroskopi sırasında konulan kesin teşhise göre , aynı seansta artroskopik cerrahiye geçilir.
Bu yöntemde eklem açılmadığı için fizik tedavi ve rehabilitasyona daha erken başlanır. Artroskopik cerrahi, küçük kesilerden faydalanıldığı için, sağlıklı dokulara en az zarar veren yöntemdir . Hastaların ameliyat sonrası ağrısı, açık cerrahi girişimlere göre çok daha azdır. Böylelikle hasta daha çabuk iyileşir, aktif yaşamına daha erken döner. Özellikle sporcuların spora erken dönebilmeleri büyük avantajdır.
Artroskopi sonrası uygulanan egzersiz program ile eklemde hareket kısıtlılığı gelişme riski açık girişimlere göre yok denecek kadar azdır. Bütün bu nedenlerden dolayı, artroskopik cerrahi sonrası iyileşme süresi daha kısa ve iyileşme süresi daha rahattır.