Nöromonitörizasyon
Prof. Dr. Murat Bezer Anlatıyor...

Nöromonitörizasyon

İntraoperatif nöromonitörizasyon sistemi sayesinde omurga (skolyoz, kifoz, kifoskolyoz)  ameliyatlarında karşı karşıya kalınan omurilik hasarları ve felç riski minimum seviyeye indirmeyi amaçlamıştır.Ülkemizde omurga cerrahisi alanında birçok hekim ve hasta için çığır açan sistem birçok felç ve omurilik hasarının önüne geçmektedir. Henüz yeni bir sistem olmasına karşın hastalar ameliyat konusunda hekimlerine ilk bu soruyu sormaktadır.

Felç riski var mıdır?

Skolyoz, kifoz ve diğer omurga ameliyatları yüksek riskler içeren ve hastanın yaşam kalitesini tamamıyla değiştiren operasyonlardır. Son dönemdeki teknolojik gelişmelerin tıp alanındaki etkisi ile nöromonitörizasyon sistemi geliştirilmiştir. Böylelikle hastalar ameliyatlarına gönül rahatlığı ile girebilmektedir.

Nöromonitörizasyon sistemi nedir?

Nöromonitörizasyon sisteminin omurgada, operasyon sırasında omuriliğe herhangi bir hasar verilip verilmediğini gösteren, uygulama esnasında kullanılan implantların omuriliğe ne kadar yaklaştığını hızlı bir şekilde hekime ileten bir sistemdir. Operasyon boyunca hastaya uyarılar verilerek elektrotlar kayıt edilmektedir. Ameliyatta hastanın başına, kollarına ve bacaklarına elektrotlar bağlanarak, operasyon süresince sinir sisteminde oluşabilecek hasarların tespit edilebilmesi ve cerrahın anında uyarılabilmesi mümkün kılınmaktadır. Cerrah bu sayede güven içerisinde operasyonunu sürdürebilmektedir.

 

Operasyon esnasında kullanılan implant ve yapılan manevralar esnasında durumu net bir şekilde görüldüğü gibi monitör sayesinde bütünlük testi yapılabilmektedir. Operasyon esnasında nöromonitör teknisyeni ile anestezi doktorunun koordine çalışması ve alınan değerleri sürekli olarak cerraha iletilmesi gerekmektedir.

Bu sistem ülkemizde 2008-2009 yıllarından itibaren üniversite hastanelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan sistem, cerrahın operasyon sırasında çok daha rahat çalışmasını sağlamakla birlikte hastanın da ameliyat öncesi tedirginlik ve korkularını minimum düze indirmektedir. Gerek teknolojideki hızlı ilerlemeler gerekse cerrahların başarısı, eskiden ‘felç kalma riski yüksek’ denilen pek çok ameliyatın sorunsuz bir şekilde yapılabilmesini mümkün kılmaktadır. Özellikle omurilik ve omurga ameliyatlarına bağlı gelişebilecek felç riskine meydan okuyan intraoperatif nöromonitörizasyon yöntemi ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır.

 


RANDEVU TALEP EDİN
BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM